O nas

Jezikovna šola Pismo! je projekt učiteljice slovenščine in srbščine Marije Sirk, ki raziskuje alternativne možnosti kako približati slovenščino srbsko-govoreči publiki. Srbsko-govoreči učenci doživljajo najrazličnejše težave pri učenju slovenščine iz dveh razlogov. Prvič zaradi sorodnosti obeh jezikov, ki jih lahko zavede pri učenju slovenščine (na primer, “trdi L”), in drugič zaradi pomanjkanja učnega gradiva, ki bi bilo osredotočeno izključno na stičišča in razhajanja srbščine in slovenščine. Enako velja v obratni situaciji, ko se slovensko-govoreči posamezniki lotijo učenja srbščine ali drugih ex-Yu jezikov. Šola Pismo! deluje na temeljih, ki razjasnjujejo dileme, ki se pojavijo ob učenju slovenščine ali srbščine tako, da se približa maternemu jeziku učenca. 

Jezikovna šola Pismo! zagotavlja: 

  • hitro in učinkovito učenje tujega jezika;
  • pristop, ki je prilagojen učencu;
  • gradivo, ki je prilagojeno starostni skupini učenca;
  • veliko vsebine, ki se ukvarja s kulturnim ozadjem določene nacije;
  • odgovor na vprašanje: ali je cesta zares bele barve? 

Učiteljica!

Marija Sirk je učiteljica srbščine, slovenščine in angleščine. Rada ima hišne rastline, kratke pesmi, debele romane in glasbo močno kričečih žensk kot je PJ Harvey. 

S poučevanjem je začela kot študentka na Zavodu ŠOLT, kjer je poučevala srbščino in angleščino. Zavod ŠOLT ji je ostal v dobrem spominu ‒ z veseljem se spominja zaključne ure tečaja srbščine, ko je šla s tečajniki v srbsko restavracijo pri Konzorciju in s slastjo pojedla veliko porcijo baklav. 😉

Svojo učiteljsko pot je nadaljevala s privatnimi urami slovenščine ter s poučevanjem angleščine na Centru Aktivnosti Fužine (CAF), ki deluje znotraj doma za ostarele. Njeni tečajniki so podrli vse predsodke, da se je težavno naučiti novega jezika v pokoju. Marija je bila z vsako uro čedalje bolj ponosna na svoje učence, ki so jo veliko naučili o življenju. 

V času svetovne pandemije je začela poučevati po spletu. Ugotovila je, da imajo online ure svoje prednosti v primerjavi z urami, ki se izvajajo v živo, zato je želela kar se da raziskati možnosti online poučevanja. Ugotovila je, da so online ure lahko še bolj zanimive za učence, saj jim je prek njihovih računalnikov dostopno več gradiva kot pri učenju v živo. 

Tekom poučevanja na drugih zavodih in šolah je Marija spoznala, da prihaja do pomanjkanja gradiva, ki se ukvarja specifično z razlikami med srbščino in slovenščino. Sčasoma je začela razvijati pisano in duhovito vsebino svojih individualnih ur, ki jo danes imenuje Jezikovna šola Pismo.